Aloes stanowi największą roślinną skarbnicę mukopolisacharydów, które ludzki organizm produkuje tylko do zakończenia wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z pożywienia. Wśród nich występuje acemannan, określany mianem „jednego z najpotężniejszych immunomodulatorów roślinnych”. Według wielu naukowców wartość miąższu z aloesu należałoby mierzyć według zawartości w nim mukopolisacharydów, Aloe vera to roślina, która od stuleci intrygowała ludność. Podziwiano jej wspaniałe
umiejętności przetrwania w ekstremalnych warunkach pustynnych. Ówczesna ludność szybko zauważyła również, że liście aloesu, a przede wszystkim miąższ skryty pod skórką, posiadają niezwykłe, lecznicze właściwości. Aloina, a także emodyna znajdują się w skórce aloesu. Znalazły się tam nie bez przypadku. Ich intensywnie gorzki smak i silne właściwości przeczyszczające chronią byliny Aloe Vera przed dzikimi zwierzętami. Na organizm człowieka aloina oraz emodyna także działają przeczyszczająco, a w dużych dawkach mogą być nawet groźne. Czasami powodować mogą także reakcje uczuleniowe. Dlatego dobry miąższ Aloe Vera powinien być oczyszczony zarówno z emodyny, jak również z aloiny. W tym celu z liścia zdejmuje się skórkę albo filtruje sok z całego liścia za pomocą różnych metod fizykochemicznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz