piątek, 3 lutego 2017

Jak się pozbyć aloiny i emodyny z aloe vera

Aloes ma w sobie dużo cennych składników. Niestety uzyskanie napoju w warunkach domowych jest nie lada wyzwaniem spowodowane jest to występowaniem w skórce liścia dwóch substancji mających przeczyszczające właściwości. Aloina, oraz emodyna występują w skórce aloe vera. Znalazły się tam nie bez przypadku. Ich mocny gorzki smak oraz potężne właściwości przeczyszczające chronią byliny aloesu przed atakiem dzikich zwierząt. Na organizm człowieka aloina oraz emodyna także działają przeczyszczająco, zaś w dużych porcjach mogą być nawet groźne. Czasami powodować mogą także uczulenie. Z tego powodu dobry miąższ aloesowy powinno się oczyścić
zarówno z emodyny, jak również z aloiny. W tym celu należy zdjąć z liścia skórkę lub filtruje miąższ z całego liścia za pomocą różnych metod fizykochemicznych. Sok aloesowy, zawierający śladowe ilości aloniny oraz emodyny jest całkowicie bezpieczny w użyciu, nawet w znacznych ilościach. Wyodrębnione ze skórki aloninę i emodynę wykorzystywane są w produkcji niektórych medykamentów przeczyszczających i antyrakowych. Wszystkie substancje wchodzące w skład miąższ aloesowego wykazują bezsporne właściwości zdrowotne. Jednak skomponowane w perfekcyjnych proporcjach oraz odpowiednio połączone przez naturę współpracują ze sobą oraz działają silnie synergicznie. Znaczy to, że w pełni naturalny kompletny miąższ aloe vera działa znacznie szybciej i znacznie skuteczniej, niż jego oddzielne składniki. Przykłady zastosowania napoju aloesowego Sok aloesowy należy zażywać doustnie – 50 ml a zatem 5 łyżek każdego dnia. Dawkę tą można podzielić na 2 albo 3 porcje i spożywać rano, po południu oraz wieczorem – najlepiej na 1 godzinę przed posiłkiem. W specyficznych sytuacjach istnieje możliwość stosowania soku z aloesu prosto na skórę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz